آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleوقتی حرف از دیجیتال مارکتینگ میشود، یاد چه چیزی میافتید؟ شاید درک این قضیه کمی سخت باشد ولی وقتی به فارسی ترجمه میشود، مفهوم ساده تری دارد. بازاریابی دیجیتال خیلی وقت است که به عنوان راه حلی حرفهای و پیچیده برای جذب مشتری در بستر آنلاین است. اینکه ساعت ها پشت کامپیوتر بنشینید و به مانیتور خیره بشوید، دقیقا کار یک دیجیتال مارکتر است. اما این دیجیتال مارکتر دقیقا چه کار میکند؟ آیا خوشش میآید که ساعت ها روی صندلی بنشیند و نمودار های مختلف را نگاه کند؟ اصلا ارزشش را دارد؟ در این مقاله سعی شده به تمامی این سوالات و ابهامات پاسخ داده شود.
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال دقیقا چیست؟
اول به تعریف دیجیتال مارکتینگ بپردازیم. دیجیتال مارکتینگ دو تعریف دارد که ما هر دو را شرح میدهیم. یک تعریف میگوید که همه اقداماتی که برای بازاریابی انجام میشود، اگر در بستر اینترنت صورت بگیرد، بازاریابی دیجیتال نام دارد.
عده ای دیگر میگویند، دیجیتال مارکتینگ استفاده مجموعه ای از ابزار ها برای جذب و نگهداری مشتری، به صورت دیجیتال (در اینترنت) است.
ما در بخش بلاگ بانک برند، تعریف دوم را بیشتر قابل لمس میدانیم. زیرا دیجیتال مارکتینگ چیزی فراتر از بازاریابی به صورت سنتی است. در واقع، دیجیتال مارکتینگ اصلا به بازاریابی سنتی شباهتی ندارد. هر کدام تکنیک ها و روش منحصر به فرد خودشان را دارند.
پس دیجیتال مارکتینگ، به استفاده از مجموعه ابزار های دیجیتال (ایمیل، پیامک، سایت و…) میگویند. که هدف اصلی آن تعامل، جذب و نگهداری مشتری است. امیدواریم که مفهوم دیجیتال مارکتینگ برای شما به خوبی جا افتاده باشد. ولی اگر اینطور نیست، حتما در ادامه با ما همراه باشید تا ابهامات شما رفع بشود.
دیجیتال مارکتینگ خیلی بحث پیچیده و گسترده ای است. و واقعا نمیشود در یک یا دو جمله خلاصه کرد. بنابراین طبیعی است که خیلی بازاریابی دیجیتال برای شما قابل درک نباشد.
اهمیت دیجیتال مارکتینگ
وقتی حرف از بازاریابی دیجیتال میشود، همیشه با بازاریابی سنتی یا قدیمی مقایسه میشود. این مقایسه بسیار منطقی و عادلانه است. زیرا که هر دو به دنبال یک هدف مشترک تلاش میکنند. آن هم جذب و نگهداری مشتری است. پس بیایید ما هم اهمیت دیجیتال مارکتینگ را با بازاریابی سنتی بسنجیم!
نمیخواهیم از این بگوییم که بازاریابی سنتی قدیمی شده است و دیگر نباید از آن استفاده کرد. کسی منکر این قضیه نمیشود. ولی خودتان قضاوت کنید. آخرین باری که دیدید کسی تراکتی را از روی زمین بردارد و نگهدارد تا با آن تماس بگیرد، کی بود؟ شاید عده ای هنوز این کار را انجام دهند ولی مسئله این است که آن تراکت قطعا از همان محله است. ولی دیجیتال مارکتینگ اینگونه نیست!
بذارید دقیق تر بگویم. دیجیتال مارکتینگ برخلاف بازاریابی سنتی، طیف گسترده تری از تبلیغات را پوشش میدهد. دلیل آن هم این است که در بستر اینترنت و بین المللی کار میکند. پس شخصی با فعالیت در حوزه دیجیتال مارکتینگ، دسترسی به طیف بسیار بیشتری از مشتریان را دارد. این یک مزیت بزرگ برای بازاریابی دیجیتال است.
هزینه در دیجیتال مارکتینگ
همچنین از هزینه کم دیجیتال مارکتینگ نمیتوان قافل شد. اگر شما بخواهید ۱۰۰۰ نفر را برای کسب و کار خود بازاریابی کنید و یا به اصطلاح آن ها را جذب کنید، نیاز است ۱۰۰۰ عدد تراکت چاپ کنید. و آن را در شعاع کمی از مغازه خودتان پخش کنید. حال نرخ بازگشت سرمایه (ROI) اینجا چگونه است؟ یعنی چقدر طول میکشد پول تبلیغاتی که کردید دربیاید؟
ولی در دیجیتال مارکتینگ اوضاع کمی متفاوت است. نرخ بازگشت سرمایه بسیار بالاتر از بازاریابی سنتی است. چرا که مقدار بیشتری از مخاطبان را درگیر کرده و احتمال جذب ۱۰۰۰ مشتری بالقوه خیلی بیشتر میشود.
برتری دیجیتال مارکتینگ بر بازاریابی سنتی
- روش ها و تکنیک های متنوع و زیادی دارد
- قابل اندازه گیری و تحلیل پذیر است
- ارزان تر و مقرون به صرفه تر (از بازاریابی سنتی) است
- تغییر استراتژی یا استراتژی ساختن بسیار انعطاف پذیر است
- امکان پیدا کردن مشتری هدفمند بیشتر است
- زمین بازی بزرگ است و قوانین برای همه کسب و کار ها (بزرگ و کوچک) یکسان است
- نرخ بازگشت سرمایه (ROI) بیشتری دارد. یعنی پولی که برای تبلیغات شده است زودتر برمیگردد
دو نوع بازاریابی دیجیتال
اگر بخواهیم بازاریابی دیجیتال را به دو قسمت کلی تقسیم کنیم، اینگونه میشود؛ بازاریابی برونگرا و بازاریابی درونگرا
بازاریابی برونگرا
به صورت خلاصه یعنی اینکه به زور مشتری را وادار به خرید کنیم. روش های مختلفی هم برای این کار وجود دارد. مثلا یکی از رایج ترین آنها پیام های تبلیغاتی یا تماس های تبلیغاتی شرکت های مختلف است. حتی برخی اوقات یک تلفن گویا هم پشت خط نیست و یک اپراتور با ما تماس میگیرد و سعی میکند کتاب یا محصولی را به زور به ما بفروشد.
این نوع رویکر در بازاریابی دیجیتال به عنوان بازاریابی برونگرا شناخته شده است. که عموما خیلی خوشایند نیست و همینطور انرژی و زمان زیادی میگیرد. در انتها هم شاید آن نتیجه دلچسب را نگیریم.
بازاریابی درونگرا
اما در مقابل، بازاریابی درونگرا را داریم. این روش کاملا مخالف بازاریابی برونگرا است. در این روش، بهجای اینکه مشتری را بهزور وادار به خرید کنیم، بصورت غیر مستقیم و با پرزنت کردن کسب و کارمان، مشتری را ترغیب به خرید کنیم. امروزه این روش بیشتر مورد استقبال مشتریان است. نمونه های بسیاری هم در اطراف ما وجود دارد. برای مثال اینستاگرام پر از این نمونه هاست. آنلاین شاپ ها و اینفلوئنسر های مختلف برای پرزنت کردن و نشان دادن محصول به روی صحنه میآیند.
به تعریف دیگر میتوان اینطوری هم گفت، که بازاریابی درونگرا بیشتر روی کیفیت محصولات یا ارائه خدمات کار میکند. اینجوری هم زمان زیادی صرف پیدا کردن مشتری نمیشود و هم مشتری در نهایت از محصول یا خدمات راضی است.
حال انتخاب یکی از این دو رویکرد به دیجیتال مارکتر بستگی دارد. ولی به صورت کلی، دیجیتال مارکتینگ، مجموعه ای از اقدامات درونگرا و برونگرا است.
شاخه های مختلف دیجیتال مارکتینگ
همانطور که بالاتر هم اشاره شد، دیجیتال مارکتینگ بسیار وسیع است. در ادامه اجزا و قسمت های مختلف دیجیتال مارکتینگ را با هم بررسی میکنیم.
سئو (SEO)
یکی از مهمترین قسمت های اصلی دیجیتال مارکتینگ سئو است. به همین دلیل هست که اولین مورد از این لیست است. سئو به صورت خلاصه یعنی بهینه سازی برای موتور های جستجوگر. این بهینه سازی باید به نحوی هدفمند باشد، که ترافیک سازنده و مفید برای سایت بوجود بیاورد. وقتی سئو به صورت اصولی و هدفمند پیاده شود، سایت در نتایج اول گوگل (SERF) قرار میگیرد. این باعث میشود نرخ ترافیک ارگانیگ سایت بالاتر برود. بدیهی است که هرچه رتبه بالاتر باشد، احتمال فروش هم بیشتر است.
درصد زیادی از کسانی که در گوگل سرچ میکنند، روی لینک های اول تا سوم کلیک میکنند. پس بودن در یکی از این جایگاه ها بسیار سودمند و مفید است. البته خود سئو مفاهیم و دوره یادگیری بلند مدتی دارد. برای همین پیشنهاد میشود برای سئو سایت خودتان حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
ویستا خدمات سئو سایت شما را میپذیرد. اگر نیاز به مشاوره در حوزه سئو دارید، حتما با کارشناسان ما در ارتباط باشید. بریم سراغ ادامه ماجرا …
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
یکی دیگر از قسمت های مهم دیجیتال مارکتینگ محتوا است. محتوا به چیزی گفته میشود که بار علمی و ارزش آموزشی داشته باشد. مانند همین مقاله که در حال خواندن آن هستید. بازاریابی محتوا در پلتفرم های مختلف متفاوت است. برای مثال در اینستاگرام یک مدل بازاریابی محتوا داریم. در سایت یک جور دیگر و…
به صورت کلی، محتوا به سه دسته تقسیم میشود. محتوای متنی، صوتی و تصویری. که هر کدام راه و روش تولید خودشان را دارند.
بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
بازاریابی ایمیلی هم یکی از زیر شاخه های قدیمی ولی همچنان کارآمد است. ایمیل مارکتینگ به ارسال ایمیل به منظور پیدا کردن سرنخ (Lead) یا فروش مستقیم است. منظور سرنخ، مشتریان بالقوه ای هستند که دارند برای بالفعل شدن آماده میشوند. مشتریان بالقوه یعنی پتانسیل خرید را دارند ولی هنوز مطمئن به خرید نیستند. مشتریان بالفعل هم یعنی کسانی که قبلا از ما خرید کرده اند و حالا به دنبال ترغیب برای فروش بیشتر به آنها هستیم.
سرنخ ها میتوانند پیام های خوشآمد گویی برای ثبت نام باشند. یا ارسال پیام های تشکر از خرید باشند. یا حتی میتواند پیشنهاد ها و تخفیف های ویژه باشند. همه اینها نمونه هایی از ایمیل مارکتینگ است.
بازاریابی پیامکی (SMS Marketing)
این روش در نظر عموم مردم نوعی بازاریابی بیهوده و آزاردهنده تلقی میشود. ولی اگر از آن درست استفاده شود، نه تنها موجب آزرده شدن مشتری نمیشود، بلکه بسیار مفید است. این نوع روش یکی از کم هزینه ترین روش های موجود در دنیای دیجیتال مارکتینگ میباشد. برای کسب و کار هایی که خیلی بودجه زیادی ندارند مناسب است.
اتفاقا این روش از ایمیل مارکتینگ بسیار جا افتاده تر و بهتر است. زیرا در ایران به غیر از شرکت ها و کسب و کار های رسمی، کسی از ایمیل استفاده نمیکند. پس بهتره استفاده درست از این روش بازاریابی را یاد بگیریم تا بتوانیم بهترین بهره را از آن ببریم.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی شد دیجیتال مارکتینگ به اختصار شرح داده شود. شاخه های اصلی و مهم بازاریابی دیجیتال گفته شود. امیداوریم که مطالب مفید بوده باشد.