قیمت تیرآهن: انواع تیرآهن و عوامل مؤثر بر قیمت آن

قیمت تیرآهن: انواع تیرآهن و عوامل مؤثر بر قیمت آن

همانند میلگرد، تیرآهن نیز به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین محصولات فولادی در ساخت و ساز و پروژه‌های عمرانی، استفاده می‌شود. از آنجایی که این محصول فولادی در مقاوم سازی سازه‌ها دارای اهمیت بالایی است، موضوع قیمت تیرآهن، همواره مورد توجه فعالان این حوزه و همچنین سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد.

در این مقاله ضمن معرفی انواع تیرآهن به عوامل تأثیرگذار بر قیمت روز تیرآهن می‌پردازیم.

تیرآهن چیست؟

تیرآهن، یکی از محصولات فولادی است که در ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. دارد. این محصول فولادی طویل، ظاهری شبیه به حروف H و I دارد و در آلیاژها و کاربردهای متفاوتی تولید می‌شود. تیرآهن به دو دسته سبک و سنگین تقسیم بندی می‌شود. این دسته بندی روی قیمت تیرآهن تأثیرگذار است. از تیرآهن به منظور تحمل فشار و تنش‌هایی که از نیروی برشی و خمشی ایجاد می‌شود، استفاده می‌شود.

اجزای تشکیل دهنده تیرآهن شامل یک جان (web) و دو بال (Flange) است که ضخامت این اجزا در انواع تیرآهن متغیر است. در واقع بخش مرکزی و طویل تیر، همان جان است و بال‌ها در دو طرف آن قرار دارند. جزء بال در تیرآهن، در برابر نیروهای برشی مقاومت می‌کند و بال‌ها نیز، وظیفه مقاومت در برابر نیروی خمشی را دارد.

اجزای تشکیل دهنده تیرآهن

 

قیمت تیرآهن وابسته به مواد اولیه!

آهن و کربن دو ماده اصلی تشکیل دهنده تیرآهن هستند. با توجه به این که کربن و آهن عناصر تشکیل دهنده این محصول فولادی هستند، قیمت آن‌ها به طور مستقیم بر قیمت تیرآهن تأثیرگذار است.

تیرآهن به واسطه خواص فیزیکی و شیمیایی که دارد، آن را به پروفیلی با مقاومت بالا تبدیل کرده است. تیرآهن در برابر موارد زیر مقاوم است:

  • فشار
  • کشش
  • خمش
  • خوردگی
  • زنگ زدگی

از تیرآهن به دلیل مقاومت بالایی که دارد در صنایع عمرانی، ساخت و ساز، خودروسازی، صنایع دریایی، صنایع هوایی و … استفاده می‌شود.

استفاده از صنایع فولادی در صنعت ساخت و ساز به دلیل مقاومت بالا

 

تیرآهن با توجه به کاربرد به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم بندی می‌شود. صنعت ساخت و ساز عمده‌ترین مصرف تیرآهن است، از این رو بررسی و پیش بینی قیمت روز تیرآهن یکی از چالش‌های عمده افراد این حوزه محسوب می‌شود.

انواع تیرآهن

تیرآهن‌ها با توجه به ویژگی‌ها و کاربردها در انواع مختلفی تولید می‌شوند. عمدتاً تیرآهن معمولی از سایزهای ۱۲ تا ۳۰ و در طول‌های ۱۲ متری در بازار موجود هستند. سایز یکی از فاکتورهای تعیین کننده قیمت تیرآهن است. انتخاب تیرآهن مناسب در هر پروژه به عوامل مختلفی از جمله نوع سازه، شرایط محیطی، میزان بار وارده و بودجه پروژه بستگی دارد.

رایج‌ترین انواع تیرآهن شامل موارد زیر می‌شود:

  • تیرآهن IPE
  • تیرآهن INP
  • تیرآهن IPB یا تیرآهن هاش
  • تیرآهن لانه زنبوری یا تیرآهن CNP
  • تیرآهن گالوانیزه
  • تیرآهن دوبل
  • تیرآهن مرکب
  • تیرآهن ستونی

تیرآهن IPE

تیرآهن IPE که به تیرآهن اروپایی نیز معروف است، به شکل حرف I انگلیسی ظاهر می‌شود. این نوع تیرآهن در سایزهای مختلف و با ضخامت‌های متفاوتی تولید می‌شود به دلیل مقاومت بالای تیرآهن IPE، از آن در ساخت اسکلت فلزی ساختمان‌ها و استفاده می‌شود. طبق بررسی‌های انجام شده، تیرآهن IPE بهترین انتخاب برای ساختمان سازی در ایران است.

تیرآهن INP

تیرآهن INP شباهت زیادی به تیرآهن IPE دارد، با این تفاوت که بال‌های آن کمی نازک‌تر هستند. این نوع تیرآهن که به تیرآهن معمولی نیز معروف است، در ساخت ستون‌ها، تیرچه‌ها و خرپاها کاربرد دارد.

تیرآهن IPB

این نوع تیرآهن که به تیرآهن هاش نیز شناخته می‌شود، همان طور که از نامش پیداست ظاهری به شکل حرف H لاتین دارد. تیرآهن IPB به دلیل بال‌های پهن و ضخیم، مقاومت بسیار بالایی دارد و در سازه‌های سنگین از جمله اسکلت فلزی ساختمان‌های بلند و پل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. قیمت تیرآهن IPB به دلیل بال‌های پهن و ضخیم بسیار بالاست و می‌توان گفت تیرآهن هاش از گران‌ترین انواع تیرآهن به شمار می‌آید.

تیرآهن IPE | تیرآهن INP | تیرآهن IPB

تیرآهن لانه زنبوری

از برش و جوشکاری تیرآهن‌های IPE و INP تیرآهن لانه زنبوری ساخته می‌شود. این نوع از تیرآهن که به تیرآهن CNP نیز نامیده می‌شود، به دلیل ظاهر خاص خود، از مقاومت خمشی بالایی برخوردار است. تیرآهن CNP در ساخت دیوارهای سازه‌ها، سقف‌ها و کف‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. قیمت تیرآهن لانه زنبوری به دلیل فرایند تولید پیچیده‌تر، معمولاً قیمت بالاتری نسبت به تیرآهن‌های IPE و INP دارند.

استفاده از تیرآهن لانه زنبوری در ساخت و ساز

تیرآهن گالوانیزه

تیرآهن گالوانیزه نوعی دیگر از انواع تیرآهن است که با فلز روی پوشیده شده است. این نوع تیرآهن در برابر خوردگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم است و در سازه‌هایی با محیط‌های مرطوب و اسیدی کاربردی هستند و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

عوامل مؤثر بر قیمت تیرآهن

قیمت تیرآهن در سال‌های اخیر با نوسانات بسیاری همراه بوده است. نوسانات قیمت تیرآهن به عوامل مختلفی از جمله موارد زیر وابسته است:

  • نرخ ارز:همانند قیمت میلگرد، قیمت تیرآهن نیز که یکی از محصولات صنعت فولاد است وابسته به نرخ ارز است. چرا که بخش قابل توجهی از تجهیزات و مواد اولیه محصولات فولادی از خارج از کشور وارد می‌شود؛ بنابراین، نرخ ارز از جمله دلار تأثیر مستقیمی بر قیمت لحظه ای تیرآهن می‌گذارد.
  • قیمت جهانی فولاد: همان طور که گفتیم، فولاد به عنوان یکی از مواد اولیه اصلی در تولید تیرآهن است؛ بنابراین قیمت جهانی فولاد نقش مهمی را در تعیین قیمت روز تیرآهن ایفا می‌کند.
  • سیاست‌های دولتی: سیاست‌های دولتی همچون قیمت‌گذاری دستوری، تعرفه‌های صادراتی و وارداتی و … بر قیمت تیرآهن تأثیرگذار است.
  • عرضه و تقاضا: عرضه و تقاضا در بازار تیرآهن نیز یکی از عوامل مهم نوسانات قیمت تیرآهن است.
  • نوع تیرآهن: تیرآهن‌ها با توجه به کاربرد در انواع مختلفی (تیرآهن IPE، تیرآهن IPB، تیرآهن لانه زنبوری و …) تولید می‌شوند. هر تیرآهن با توجه به ویژگی‌ها و نحوه تولید قیمت متفاوتی از دیگری دارد.
  • سایز تیرآهن: قیمت تیرآهن به سایز آن نیز وابسته است. مثلاً تیرآهن ۱۶ گران‌تر از تیرآهن ۱۴ است.
  • کیفیت تیرآهن: کیفیت تیرآهن از دیگر عوامل تأثیرگذار بر قیمت تیرآهن است.

خرید تیرآهن | قیمت لحظه ای تیرآهن

نکات مهم خرید و قیمت تیرآهن

در این مقاله دانستیم که قیمت تیرآهن به عوامل مختلفی بستگی دارد، بنابراین قیمت این محصول فولادی دارای نوسانات بسیاری است و روزانه تغییر می‌کند. برای استعلام قیمت روز تیرآهن می‌توانید به سایت‌های معتبری که در این حوزه فعالیت دارند همچون وب‌سایت فولاد ۳۶۹ مراجعه کنید.

دانستن قیمت دقیق و به روز تیرآهن در تصمیم گیری جهت خرید تیرآهن به شما کمک می‌کند. البته حتماً قبل از خرید تیرآهن، با یک متخصص در این حوزه مشورت کنید تا با توجه به نیازتان، تیرآهن مناسب را از نظر نوع و سایز انتخاب کنید.

نظرتان را بنویسید
نظر
نام
ایمیل